Actrice Jessica Chastain vindt het "deprimerend" dat vrouwen in de filmindustrie nog steeds niet hetzelfde worden behandeld als mannen.

"We hebben meer vrouwelijke filmmakers nodig. Maar we moeten ook erkennen dat er nu meer vrouwen naar de bioscoop gaan dan mannen. Steeds meer vrouwen spelen videospelletjes. Er is een groot publiek dat verhalen over vrouwen wil horen", vertelt de The Help-actrice in een gesprek met Vanity Fair.

"We hebben ook meer vrouwelijke filmrecensenten nodig. Als je een film maakt die wordt verteld vanuit een vrouwelijk perspectief en 90 procent van de recensenten die de film beoordeelt is man, dan kun je de industrie zeker niet divers noemen."

Vreemde dynamiek

Chastain (40) laat weten dat ze haar filmrollen ook uitkiest op de personen met wie ze samenwerkt. "De mensen die mij voor een rol vragen weten dat het om een samenwerking gaat. Maar in het begin van mijn carrière voelde ik vaak een vreemde dynamiek op de set. Ik durfde een idee niet te vertellen of direct aan de regisseur te vragen wat er nodig is voor het personage dat ik speelde. Het viel me op dat er wel naar mijn ideeën werd geluisterd als ik de regisseur benaderde met een mannelijke collega, of wanneer die collega het idee voorstelde."

In het interview vertelt de actrice dat ze graag rollen speelt die afwijken van vrouwelijke stereotypen. "Bijvoorbeeld mijn rollen in The Martian en Interstellar. In het verleden excelleerden vrouwen niet vaak in de wetenschap, omdat zij nooit werden gerepresenteerd in de media. Jonge meisjes worden door de samenleving dermate gehersenspoeld dat ze denken niet te kunnen worden wat ze willen worden. We hebben representaties van vrouwen in de media nodig die dingen doen die de samenleving niet van hen verwacht."