3FM-dj Frank van der Lende vervangt rapformatie Broederliefde als Ambassadeur van de Vrijheid. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei is hij "een mooie inhoudelijke aanvulling" voor de Bevrijdingsfestivals.

Het comité zag af van het ambassadeurschap van Broederliefde nadat een filmpje was opgedoken waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep. De andere twee Ambassadeurs van de Vrijheid zijn De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig.

Van der Lende vertelt op 5 mei op verschillende Bevrijdingsfestivals het verhaal van zijn oma. Zij werd in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Westerbork en Theresienstadt.

De dj bracht samen met zijn oma ook een bezoek aan kamp Westerbork. "Ook al is het 74 jaar geleden dat mijn oma in Westerbork aankwam, het is zo belangrijk dat ik - met m'n 28 jaar - haar verhaal doorvertel'', zegt Van der Lende.

"Zij weet hoe het is om geen vrijheid te hebben, om gevangen te zijn om wie je bent. Door ons bezoek aan Westerbork en de gesprekken met mijn oma begrijp ik beter wat vrijheid voor mij betekent: vrijheid zorgt ervoor dat je kan doen, denken en zeggen wat je wilt.''