Op het pas uitgekomen album Groef staan nieuwe versies van oude nummers van De Dijk. Volgens zanger Huub van der Lubbe passen deze uitvoeringen veel beter bij de band.

"De huidige uitvoeringen passen bij de mensen die we nu zijn. De krampachtigheid is ervan af. Als ik liedjes uit onze begintijd terug luister, hoor ik iemand die overdreven zijn best deed. We wilden zó veel toen. Te veel noten, te hard zingen. Maar nu zien we in dat de stiltes tussen de noten ook muziek zijn. Je moet blijkbaar 63 worden om te ontdekken dat minder juist meer is", zegt voorman Van der Lubbe in het AD.

De plaat is een uitvloeisel van de theatertournee van de band, waarvoor ze van bekende nummers nieuwe arrangementen hebben gemaakt.

Voortbestaan

Van der Lubbe twijfelde wel geregeld over het voortbestaan van de band. "Die twijfel hoort bij mij en dat weten de jongens inmiddels. Maar dat twijfelen houdt me tegelijk aan de praat. Als je zo lang bestaat als wij, denk je niet meer: bestaan we volgend jaar nog wel? Wij blijven gewoon samen."

"Maar ik vind het ook logisch om vragen te blijven stellen. Waaraan ontlenen we ons bestaansrecht nu precies en hoe houden we het leuk? Nou, door dingen steeds net iets anders aan te pakken dan we gewend waren."

JB Meyers

Gitarist JB Meyers, die overstapte naar The Common Linnets van Ilse DeLange, wordt niet gemist door de band. "Nee, helemaal niet. Dat klinkt misschien niet vriendelijk voor zo'n geweldige muzikant als JB, maar toen bleek hoeveel tijd The Common Linnets zouden kosten, hebben we gezegd: 'Kies daar nou volledig voor. Internationale concerten kunnen we jou niet bieden.' We konden De Dijk ook niet om zijn agenda heen plannen."

De theatertournee van De Dijk gaat op 8 april van start in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.