Als de Russische Songfestivalinzending Joelia Samojlova daadwerkelijk wordt uitgesloten van deelname aan het komende Eurovisiesongfestival, dan gaat de zangeres volgend jaar alsnog.

Oekraïne, waar in mei het Songfestival wordt gehouden, heeft Samojlova de toegang ontzegd omdat ze in juni 2015 in het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim zou hebben opgetreden. In Oekraïne staat een forse celstraf op het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied.

De gehandicapte Samojlova is drie jaar lang niet welkom in Oekraïne. De Russen sturen hoogstwaarschijnlijk geen vervanger voor Samojlova als de ban blijft bestaan.

De EBU, het samenwerkingsverband van Europese omroepen, verklaart de wetgeving van Oekraïne te respecteren maar is nog wel op zoek naar een oplossing. Momenteel overweegt de EBU om de Russische zangeres ergens buiten Oekraïne rechtstreeks via een satellietverbinding te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Kiev.

Op die manier hoopt de EBU dat alle 43 landen alsnog mee kunnen doen, zodat  "de geest van het festival van gezamenlijkheid en diversiteit" gewaarborgd kan blijven. Het zou voor het eerst zijn dat een kandidaat op afstand meedoet.

Julia Samoylova - Flame Is Burning
Julia Samoylova - Flame Is Burning