De kleding van een aantal sterren viel bijzonder op dit jaar op de rode loper, voorafgaande aan de uitreiking van de Oscars. Verschillende acteurs en actrices droegen een lintje van de ACLU een organisatie die zich inzet voor de burgerlijke vrijheden.

Actrice Ruth Negga, die genomineerd was voor een Oscar voor beste actrice, droeg het blauwe lintje op haar rode met kant afgewerkte jurk.

Acteur, componist en Tony Award-winnaar Lin-Manuel Miranda (Hamilton) en zijn moeder Luz Miranda werden ook met het hemelsblauwe lintje gespot. En ook topmodel Karlie Kloss had het ACLU-lintje op haar witte jurk gespeld.

Donald Trump

De ACLU (American Civil Liberties Union) ligt geregeld in de clinch met de Amerikaanse regering sinds het aantreden van president Donald Trump. Zo voerde de organisatie succesvol een rechtszaak tegen het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden, dat begin februari door Trump was ingesteld.

Presentator van de avond, Jimmy Kimmel, haalde de nieuwe Amerikaanse president nog een aantal keer aan in zijn speech. "Ik wil u bedanken, president Trump. Weet u nog dat we vorig jaar al dachten dat de Oscars racistisch zijn?" 

Kimmel vertelde dat de prijsuitreiking te zien is in 225 landen "die ons nu haten." "Amerika is erg verdeeld nu en mensen hebben tegen mij gezegd dat ik daar wat over moet zeggen, zodat we weer samenkomen. Maar dat kan ik niet. Het beste is om in gesprek te gaan met mensen met wie je het niet eens bent. That could make America great again." 

Inreisverbod

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die een Oscar won voor zijn film Forushande (The Salesman), boycotte de uitreiking door de plannen voor het inreisverbod van Trump. Wel had hij een videoboodschap ingestuurd die werd vertoond tijdens de Oscars. "De wereld verdelen in 'hun vijanden' en 'onze vijanden' zorgt voor angst. Artiesten hebben de kracht om mensen samen te brengen. Filmmakers creëren empathie tussen 'ons' en 'hen' en dat is hetgeen wat we in deze tijd nodig hebben."

"Vanavond is het bewijs dat kunst geen grenzen kent", zei Chery Boone Isaacs, president van de Academy for Motion Picture Arts and Sciences. De genomineerden waren dit jaar diverser dan ooit. "Kunst brengt mensen samen, ongeacht hun afkomst. Alle creatieven, van over de hele wereld, hebben een band die onbreekbaar, krachtig en voor altijd is."