Een dag voor de uitreiking van de Oscars is de film Moonlight vijf keer in de prijzen gevallen tijdens de Spirit Awards voor onafhankelijke filmproducties, die zaterdag werden uitgereikt in het Californische Santa Monica.

Moonlight won prijzen in alle vijf categorieën waarvoor de film was genomineerd, waaronder die voor beste film en beste script. Regisseur Barry Jenkins kreeg de prijs voor beste regisseur, meldt Deadline Hollywood

In de categorie voor de beste acteur won Casey Affleck voor zijn rol in Manchester By The Sea. Isabelle Huppert werd uitgeroepen tot beste actrice voor de Frans- film Elle, geregisseerd door Paul Verhoeven.

Affleck was de enige winnaar die zijn danktoespraak gebruikte om een politiek statement te maken. "De beleidsbeslissingen van dit kabinet zijn verfoeilijk en zullen niet lang bestaan," zei hij. "Jullie hoeven niet alleen te klappen uit beleefdheid - ze zijn heel on-Amerikaans."

Trailer Moonlight
Trailer Moonlight

Onafhankelijk

De enige andere film die meerdere malen in de prijzen viel was The Witch. Regisseur Robert Eggers won in de categorieën voor het beste filmdebuut en het beste scriptdebuut. De Duits-Roemeense film Toni Erdmann kreeg de Spirit Award voor beste internationale film.

De Film Independent Spirit Awards zijn de prijzen voor films van onafhankelijke producenten met een budget van minder dan 20 miljoen dollar (circa 19 miljoen euro). Oscar-favoriet La La Land kwam daardoor niet in aanmerking voor deelname.