De voor een Oscar genomineerde Iraanse filmmaker Asghar Farhadi komt mogelijk niet naar de uitreiking van de prijzen vanwege een nieuwe maatregel van president Donald Trump. 

Door het reisverbod dat Trump heeft ingesteld voor mensen uit zeven Islamitische landen, waaronder Iran, is het de vraag of de filmmaker het land binnen kan komen.

De 44-jarige regisseur beweert dat hij de Verenigde Staten wel in mag maar dat hij binnen enkele dagen zelf beslist of hij dat wel wil.

Farhadi is met zijn film Forushande (The Salesman) genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. Het is zijn tweede Oscar-nominatie. In 2012 won hij in dezelfde categorie met Jodaeiye Nader az Simin (The Separation).

Trump bepaalde vrijdag dat bezoekers uit zeven islamitische landen de komende drie maanden niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Trump wil op die manier radicale moslims buiten de VS houden.

Boycot

De hoofdrolspeelster in The Salesman, de Iraanse actrice Taraneh Alidoosti, kondigde donderdag al aan dat ze niet naar de Oscar-uitreiking komt uit protest tegen Trump. Dat besloot ze in een reactie op het - toen nog - voornemen van de president om immigranten uit moslimlanden te weren.

"Het weigeren van visa aan mensen uit Iran is racistisch", schreef Alidoosti op Twitter. "Als protest zal ik niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Academy Awards 2017.''