Martin Koolhoven heeft vrijdag eremetaal gekregen. Zijn film Brimstone trok al meer dan 100.000 bezoekers en behaalde daarmee een Gouden Film. Koolhoven nam de bijbehorende award samen met producent Els Vandevorst in ontvangst.

Brimstone profiteert van goede mond-tot-mondreclame. Het aantal zalen waar de film draait, stijgt met de week. Sinds donderdag is de grimmige western in 98 Nederlandse steden te zien.

De eerste Engelstalige productie van Koolhoven gaat later dit jaar ook in de Amerikaanse bioscopen draaien.

Brimstone, over een demonische priester (Guy Pearce) die het gemunt heeft op een onschuldige vrouw (Dakota Fanning), ging op 9 januari in première. De film is dit jaar al de tweede die de gouden status bereikt. De romantische komedie Onze jongens was in de eerste week van januari al goed voor een Gouden Film.

Première

De film, die goed werd ontvangen door de nationale en internationale pers, ging in september in première op het filmfestival in Venetië.

Naast Pearce en Fanning zijn ook Carice van Houten en Kit Harington te zien in Brimstone. Pearce en Van Houten werden verliefd tijdens de opnamen en zijn inmiddels ouders van zoon Monte.