De commercial Helemaal kerst met Jumbo heeft donderdag de Ster Gouden Loeki 2016 gewonnen, de publieksprijs voor de beste reclamespot. 

Het is de eerste keer dat Jumbo de publieksprijs voor reclame wint. Vier van de tien commercials in de finale waren van Jumbo.

Meneer Van Dalen neemt afscheid van Albert Heijn won de Gouden Loeki 2015. In dat filmpje was acteur Harry Piekema voor het laatst te zien als AH-filiaalchef Meneer Van Dalen, een rol die hij tien jaar speelde.

Het jaar daarvoor viel die eer te beurt aan KNGF Geleidehonden met de reclame Buddyhond. Onder eerdere winnaars zijn klassiekers als Rolo met Olifant (1996), Bommetje van Melkunie (1997), Goeiemoggel van KPN (2007) en Pietertje van Calvé Pindakaas (2010).

Panel

Elk kwartaal kiest een onafhankelijk publiekspanel van Intomart GfK de tien mooiste, leukste, populairste commercials van dat kwartaal. Dit levert in totaal veertig kwartaalwinnaars op. Deze veertig commercials worden opnieuw aan het onafhankelijk panel voorgelegd, met als resultaat tien finalisten.

De uiteindelijke winnaar van de Ster Gouden Loeki wordt voor 50 procent bepaald door het publiekspanel en voor 50 procent door het Nederlands publiek.