Het Rode Kruis is erg blij met de opbrengst van Serious Request 2016. De unieke actie bewijst nog steeds de saamhorigheid in Nederland, stelt de organisatie – mede dankzij de zesjarige Tijn en zijn nagellakactie.

"Ja, we kunnen hier heel veel kinderlevens mee redden", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels nadat het slotbedrag van Serious Request 2016 zaterdagavond werd bekendgemaakt.

Met de 8,74 miljoen euro worden in Ivoorkust, Ethiopië en Sudan kinderen geholpen die dreigen te sterven door longontsteking. Er kunnen van het geld antibioticapakketten worden gekocht, maar ook ambulances om zieke kinderen sneller naar het ziekenhuis te vervoeren.

Critici stelden van tevoren dat Serious Request na twaalf jaar en de leegloop van 3FM-dj's over zijn hoogtepunt heen was. Het Rode Kruis vindt dat de afgelopen week bewees dat de actie nog springlevend is.

Rutte en Wilders

"Vooral de nagellakactie van Tijn toonde aan dat iedereen deze actie steunt", stelt Stoffels. "Van links tot rechts schaarde de hele samenleving zich achter zijn oproep om nagels te lakken. Iedereen ziet in dat het nodig is om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor dit soort stille rampen."

De woordvoerder denkt niet dat de actie zonder Tijn perse minder geld had opgeleverd. "Wat hij gedaan heeft is geweldig, dat staat buiten kijf", aldus Stoffels. "Wie een week terug had gezegd dat Mark Rutte en Geert Wilders hun nagels zouden lakken, had je voor gek verklaard."

Stille rampen

Maar vaak hebben mensen zich toch al voorgenomen om Serious Request te steunen met een financiële bijdrage. "Het is wel volstrekt uniek hoe Tijn een golf van saamhorigheid teweeg heeft gebracht. "Zijn zeer trieste verhaal bracht het leed van veel Afrikaanse gezinnen, die worden geconfronteerd met kinderen die op veel te jonge leeftijd overlijden, opeens heel dichtbij."

Aan het concept van de 'stille ramp' gaat het Rode Kruis nooit tornen, stelt Stoffels. "Sommige mensen stelden bijvoorbeeld dat we dit jaar geld voor Aleppo zouden moeten inzamelen", noemt hij als voorbeeld. "Maar voor dat soort vreselijke rampen, die elke dag op televisie langskomen, geven mensen doorgaans al geld. We willen met Serious Request juist aandacht geven aan rampen die zich niet voor het oog van de camera's voltrekken."