Regisseur Paul Verhoeven vindt het raar dat zijn thriller Elle niet meer in de race is voor een Oscar. De film stond vrijdag niet op de shortlist met kanshebbers voor de prijs voor beste buitenlandse film. Van slag is hij echter niet.

Veel vakbladen en journalisten spraken er op Twitter schande van dat de Oscarcommissie de Nederlandse regisseur passeerde.

"Ik ben nooit van slag van dit soort dingen hoor, ik weet hoe het werkt", laat de 78-jarige maker weten. "Ik vind het alleen maar heel vreemd, om niet te zeggen komisch, na alle positieve artikelen die er over de film zijn geschreven in Amerika." Ook refereert hij aan de twee Golden Globe-nominaties die Elle eerder deze week ontving.

Lovende kritieken

De film, met in de hoofdrol Isabelle Huppert, vertelt over een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. Elle beleefde zijn wereldpremière in competitie op het prestigieuze festival van Cannes en ontving sindsdien overal lovende kritieken.

De controversiële film werd in Europa wel anders bekeken dan in de VS, stelde Verhoeven eerder al in interviews. "Als de Amerikanen in staat zijn om Donald Trump te kiezen als president, dan moet je niet verbaasd zijn wanneer ze een moreel probleem hebben met Elle", voegt de regisseur daar vrijdag aan toe.