Actrice Hadewych Minis is "superblij" met de Golden Globe-nominatie die de Duitse komedie Toni Erdmann in de wacht heeft gesleept. Minis speelt in de film, die inmiddels al een kast vol prijzen won, een belangrijke bijrol.

"We dachten tijdens het draaien wel dat we iets bijzonders aan het maken waren", stelt de 39-jarige actrice. "Maar het is natuurlijk overweldigend hoe de film nu ontvangen wordt. Het is een bevestiging van iets dat we hoopten." 

Minis was afgelopen zaterdag ook in Polen, bij de European Film Awards waar Toni de grote winnaar was. Ze mocht bij de ceremonie op het podium plaatsnemen bij de andere acteurs. "Het is heel eervol als ik voor mijn kleine bijdrage toch mag delen in alle eer. En ik merk dat alle aandacht voor mijn Duitse carrière zeker niet vervelend is."

Unieke ervaring

De Nederlandse ster is overigens ook heel blij dat Toni Erdmann, over een vader die op onconventionele wijze probeert het leven van zijn dochter uit het slop te trekken, in de Nederlandse theaters volle zalen trekt. "Ik was heel bang dat mensen niet zouden komen omdat het toch een Duitse komedie van drie uur is. Maar dat valt gelukkig mee: het is een volstrekt unieke ervaring, een verhaal dat enerzijds voor ieder mens heel herkenbaar is, maar tegelijkertijd iets biedt dat je nog nooit eerder hebt gezien."

Ambities om na het succes van Borgman en nu Toni Erdmann een poging in Hollywood te wagen, heeft Minis voorlopig niet. "Ik vind de Europese cinema veel interessanter, en die past veel beter bij mij op dit moment. Er zijn genoeg prachtige projecten hier voor mij."

Toni Erdmann is de Duitse inzending voor de categorie Beste Buitenlandse film voor de Oscars. Op 24 januari wordt bekend of de film bij de vijf genomineerden hoort.