Het team achter de driedelige NPO-hit De Zaak Menten gaat een nieuwe serie ontwikkelen. Dat heeft producent NL Film vrijdag gemeld. 

Tim Oliehoek gaat de serie weer regisseren en ook dezelfde schrijvers werken aan het project mee. De voorlopige titel luidt Rivierenlaan 10.

"Het wordt een serie over gewone mensen in de Tweede Wereldoorlog", legt Kaja Wolffers van NL Film uit. De reeks volgt een aantal bewoners van een appartementencomplex in de Rivierenbuurt gedurende de oorlog.

Goed of fout

"De serie gaat niet over misdadigers of grote helden. Maar over gewone mensen die besluiten moesten nemen die we nu als goed of fout bestempelen. Maar in die tijd was het vaak gewoon pragmatisme, of anticiperen op de omstandigheden." Wolffers trekt een vergelijking met de huidige tijd. "In deze tijd gebeuren er ook heel veel dingen waarvan de volgende generatie pas zal oordelen of het goed of fout was wat we deden."

De Zaak Menten was een reconstructie van de politie-affaire in de jaren zeventig naar aanleiding van de mislukte arrestatie van Blaricumse miljonair en veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. De affaire leidde tot een crisis tussen PvdA en CDA.

De hoofdrollen werden gespeeld door Aus Greidanus sr, Guy Clemens, Noortje Herlaar en Carine Crutzen. De serie werd door ruim een miljoen mensen bekeken.