Zesde Kristallen Film voor De Kinderen van Juf Kiet

De documentaire De Kinderen van Juf Kiet heeft meer dan 10.000 bezoekers getrokken. Juf Kiet is daarom bekroond met een Kristallen Film, de prijs die wordt uitgereikt voor documentaires die deze mijlpaal bereiken. 

Dat maakte het Nederlands Filmfestival, dat de prijzen initieert, donderdag bekend.

Voor de documentaire volgden de makers een jaar lang de Brabantse juf Kiet. Zij leidt een klasje met migrantenkinderen die hun best doen zich snel aan te passen aan de Nederlandse samenleving. “Ik heb vooral ja gezegd omdat er te weinig aandacht is voor deze groep, en omdat maar heel weinig mensen een idee hebben van de problemen én de potentie van deze groep”, stelde juf Kiet Engels eerder in een interview.

Energie

“In de media overheersen toch de negatieve verhalen over de vluchtelingen. Deze kinderen doen het ontzettend goed, als je maar de ruimte krijgt een beetje tijd en energie in ze te steken.” Engels pleit ervoor dat beleidsmakers of politici de film gaan zien. “Als ik die mensen over het onderwijs hoor praten, heb ik toch het gevoel dat ze niet goed begrijpen wat er in de dagelijkse praktijk allemaal bij ons werk komt kijken.”

De prijs voor Juf Kiet markeert een nieuw succes voor de Nederlandse documentaire. De trend dat het bezoekersaantal van documentaires in de afgelopen vijf jaar is verdubbeld, lijkt dit jaar door te zetten. Kiet is de zesde productie die een Kristallen Film krijgt in 2016, een verdriedubbeling ten opzichte van 2015.

Speelfilms

Met de Nederlandse speelfilms gaat het dit jaar overigens minder; de bezoekersaantallen zijn gehalveerd vergeleken met vorige jaar. De sector vestigt vooral zijn hoop op de romantische komedies Soof 2 en Onze jongens, die de komende weken uitkomen.

De Kinderen van Juf Kiet is behalve in de bioscopen ook te zien via Filmthuis, een online platform van de filmtheaters. Op deze manier kunnen ook mensen die verder weg wonen van een arthousebioscoop op een eenvoudige manier documentaires tot zich nemen.

Lees meer over:
Tip de redactie