De documentaire Radio Kobanî van Reber Dosky heeft woensdag op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) de prijs voor beste Nederlandse documentaire gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 7.500 euro verbonden.

De film draait om een Koerdische verslaggever, Dilovan, die een radiostation begint in de Syrische stad Kobani. De stad werd in de burgeroorlog verwoest door Islamitische Staat.

Dilovan en haar vriend Biter doen verslag van het leven in vluchtelingenkampen, spreken met overlevenden en interviewen strijders en musici. De documentaire laat zien hoe de wederopbouw van de stad in gang wordt gezet en toont hoe Kobani in drie jaar tijd weer opkrabbelt. Langzaam maar zeker begint Dilovan weer meer van het leven te genieten.

De jury prees de cinematografische vaardigheden van Dosky en het sterke verhaal. De film "ontwikkelt zich van een sci-fi nachtmerrie tot een opbeurend verhaal over verzet, gratie en de kracht van het leven."

De prijs voor beste lange documentaire ging naar Nowhere to Hide van Zaradasht Ahmed. De film is een ooggetuigenverslag van de vlucht van een Iraakse verpleegkundige na de inname van zijn woonplaats door IS. "Er zijn films die prachtig zijn om te zien en er zijn films die de wereld moet zien. De film die we hebben gekozen is dat allebei", aldus de jury.