Miryanna van Reeden en Patrick Martens doen aangifte om 'anti-homo-flyer'

Acteurs Miryanna van Reeden en Patrick Martens zijn naar de politie gestapt vanwege de anti-homo-folders die meerdere bewoners van Amsterdam-West en Amsterdam Nieuw-West afgelopen weekend in hun brievenbus kregen.

De twee begrijpen niet waar de homohaat vandaan komt, vertelden ze dinsdagavond in RTL Late Night. "Ik vind het zo heftig dat mensen het lef hebben om anderen zo lastig te vallen", aldus Van Reeden. "Waarom die homohaat? Het gaat hier om mensenrechten. Er wordt mensen onrecht aangedaan en ik trek dat niet."

Martens zei zich persoonlijk aangevallen te voelen. "Waar haal je het gore lef vandaan om dit te doen?" Hij twijfelde naar eigen zeggen wel of hij aangifte zou doen. "Maar er ging iets knagen. Ik dacht bij mezelf: het gaat niet zozeer om de inhoud, maar meer om de toon waarop de flyer is geschreven."

"Ik heb bij dit soort dingen heel vaak gedacht: 'laat het los', maar ik kon mezelf niet meer recht in de spiegel aankijken als ik nu niks zou doen."

Tegenreactie

De acteur hoopt op een positieve tegenreactie. "Laten we iets positiefs creëren." Van Reeden denkt dat meer voorlichting een begin kan zijn. "Pedofilie en homoseksualiteit worden wel eens met elkaar vergeleken. Ik wil met een groep theater maken en voorlichting gaan geven."

Op de flyer worden moslims, christenen en joden opgeroepen zich te verenigen tegen homoseksualiteit. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch riep mensen op om aangifte te doen.

Tip de redactie