Acteur Chris Peters ziet het vertolken van de titelrol in de film Tonio als een 'gedroomd visitekaartje'. De acteur, die net zijn acteeropleiding afgerond heeft, vindt het bijzonder dat hij meteen zo'n grote rol mag spelen.

Peters deed vorige jaar auditie voor de rol van Tonio; hij kende het gelijknamige boek toen nog niet.

In Tonio beschrijft Van der Heijden het rouwproces na de dood van zijn zoon (die Peters speelt). "Het verhaal van Tonio kende ik trouwens wel. Ik ben opgegroeid in Amsterdam, en ik fietste ook heel vaak 's nachts over de straten waar hij reed.” Hoewel Peters de fysieke gelijkenis wel erkent, zette hij voor de auditie de overeenkomsten tussen hem en Tonio wel wat aan. "Ik heb van mijzelf net wat minder krullen, maar ik heb heel fijn haar dat zich heel gemakkelijk anders laat plooien.”

Video: Nederlandse film Tonio in première in Amsterdam

Nederlandse film Tonio in première in Amsterdam
Nederlandse film Tonio in première in Amsterdam

Teleurstellen

Nadat hij was gekozen voor de rol, sloegen de zenuwen toe. Hij deelde de meeste momenten op de set met zwaargewichten Pierre Bokma en Rifka Lodeizen. “Ik speel vooral scènes waarin Tonio nog leeft. Ik merkte echt dat iedereen opbloeide als ik mij meldde; die momenten uit zijn leven vormden een welkome afwisseling tussen alle loodzware rouwscenes door.”

Ter voorbereidingen praatten de castleden veel over het verhaal. Regisseur Paula van der Oest wilde de scènes niet uitentreuren repeteren; de momenten moesten meer ontstaan. “Ik heb in het begin heel veel materiaal gezocht van de echte Tonio”, vertelt Peters. “Op internet was best veel te vinden. Maar op een gegeven moment heb ik dat idee toch losgelaten. Ik kan hem niet zijn of vervangen; ik moest toch echt mijn eigen Tonio ervan maken. Al voelde ik wel een enorme druk om zijn nabestaanden niet teleur te stellen.” Dat lijkt niet het geval te zijn; Van der Heijden en zijn vrouw hebben al in diverse media laten weten heel blij met de film te zijn.

Oscar

Aan eventuele Oscarnominaties durft Peters nog niet te denken. "Als het zover komt, en ik mag mee van Paula, moet ik eerst mijn vliegangst zien te overwinnen”, lacht hij.

Tonio draait vanaf 13 oktober in de Nederlandse bioscopen.