Filmproducent Disney haalt het Halloweenkostuum van de nieuwe tekenfilm Moana uit de winkels.

Dat laat Variety donderdag weten.

Deze week lag Disney onder vuur vanwege het pak, dat sinds vorige weekeinde te koop is. Het Halloweenkostuum bestaat uit een bruingekleurde bodysuit met tattoos en een rieten rokje. Op sociale media werd Disney verweten dat het kostuum van slechte smaak getuigt.

"Het team achter Moana heeft de cultuur van de Pacifische eilanden, die de film heeft geïnspireerd, uiterst gerespecteerd", laat Disney in een verklaring weten. "We bieden onze oprechte excuses aan en zullen het kostuum niet meer verkopen in onze winkels en website."

Karikatuur

Sommige mensen vergeleken het kostuum zelfs met brownface, een Zwarte Piet-achtige karikatuur die in het verleden in de VS op het toneel van Afro-Amerikanen werd gemaakt.

Het kostuum is van de Polynesische halfgod Maui, die in de film is ingesproken door acteur Dwayne Johnson. De film vertelt over een avontuurlijke tiener die met de hulp van de halfgod de oceaan over zeilt om zichzelf te bewijzen.

Moana, die in Nederland wordt uitgebracht onder de titel Vaiana, lag eerder al onder vuur omdat de niet-blanke hoofdpersoon niet slank zou zijn zoals andere Disney-heldinnen.