Publieke Werken, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, heeft vrijdag de Parel voor de beste boekverfilming ontvangen.

De prijs werd tijdens Film by the Sea uitgereikt aan regisseur Joram Lürsen, scenarioschrijver Frank Ketelaar en Rosenboom. De film kreeg van het publiek de meeste stemmen.

Andere genomineerden waren Beyond Sleep, gebaseerd op Nooit meer slapen van W. F. Hermans, De helleveeg, naar de roman van A. F. Th. van der Heijden, Knielen op een bed violen, naar de bestseller van Jan Siebelink en Schone handen naar de thriller van René Appel.

Bezoekers van Pathé kozen de vijf genomineerden uit. De prijs werd voor de derde keer uitgereikt, maar deze editie dongen er alleen films mee die zijn gebaseerd op oorspronkelijk Nederlandse boeken. Vorig jaar kreeg Still Alice, gebaseerd op het boek van Lisa Genoma, de Parel.

Gouden Kalf

Publieke Werken is ook genomineerd voor het Gouden Kalf voor de Beste Film. De film, met in de hoofdrollen Gijs Scholten van Aschat en Rifka Lodeizen, draait om een vioolbouwer in het Amsterdam van 1888.

Bekijk de trailer: