Met tien nominaties is de boekverfilming Publieke Werken een van de favorieten in de strijd om de Gouden Kalveren. Het drama, gebaseerd op het boek van Thomas Rosenboom, sleepte de meeste voordrachten in de wacht.

Dat maakte het Nederlands Film Festival dinsdagavond bekend.

De film is genomineerd in negen categorieën en maakt onder meer kans op de Kalveren voor Beste Film, Beste Acteur (Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig) en Beste Actrice (Rifka Lodeizen). "Een nominatie is al geweldig", reageerde Gijs Scholten van Aschat in De Wereld Draait Door. "Die prijs moet je gegund worden."

Publieke Werken draait om twee neven, de vioolbouwer Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat) en de apotheker Anijs (Jacob Derwig). De eerste belandt in een conflict met het Victoria Hotel aan de Prins Hendrikkade dat naast zijn huis wordt gebouwd en de ander komt in de problemen als hij zich zonder opleiding uitgeeft als arts.

In de categorie Beste Film neemt Publieke Werken het op tegen drie andere boekverfilmingen: Nooit meer Slapen (naar het boek van W.F. Hermans), De Helleveeg (naar het boek van A.F.Th. van der Heijden) en Knielen op een Bed Violen (naar het boek van Jan Siebelink). De laatste kanshebber in deze categorie is The Paradise Suite, vorig jaar de Nederlandse Oscar-inzending voor beste niet-Engelstalige film.

Beste acteur

In de categorie Beste Acteur moet Gijs Scholten van Aschat het onder meer opnemen tegen zijn zoon, Reinout Scholten van Aschat, die de hoofdrol speelt in Nooit meer Slapen. Andere genomineerden zijn Fedja van Huêt (J. Kessels) en Issaka Sawadogo (The Paradise Suite).

In de categorie Beste Actrice maken behalve Lodeizen ook Thekla Reuten (Schone Handen), Anniek Pheifer (De Grote Zwaen), Hannah Hoekstra (De Helleveeg) en Maartje Remmers (Stop Acting Now) kans op een beeldje.

Beste bijrol

In de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol maakt De Helleveeg (acht nominaties) twee keer kans op een prijs; zowel Anneke Blok als Hadewych Minis zijn in de race voor deze onderscheiding. Beide actrices vielen op het NFF al eerder in de prijzen; Blok voor haar rol in Tiramisu en Minis voor haar rollen in Borgman en Bloed, Zweet en Tranen.

Monic Hendrickx zou zelfs haar vijfde Kalf kunnen winnen; zij is genomineerd voor haar rol als directrice van een tbs-kliniek in Of ik Gek ben van Frank Lammers.

De jaarlijkse filmprijzen worden uitgereikt op 30 september tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival.