In België en in de rest van de wereld wordt gerouwd om de overleden jazzmuzikant en componist Toots Thielemans. De in Brussel geboren mondharmonicaspeler overleed maandag op 94-jarige leeftijd in een Belgisch ziekenhuis.

De Belgische premier Charles Michel ‏bracht ''hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid".

''Rust zacht Toots. Sterkte voor familie en vrienden.’’

De Belgische minister van Justitie Koen Geens: ''De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende."

Muziek voor eeuwig

De Belgische vicepremier Kris Peeters: ''Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid. Rust in vrede.''

Baantjer-acteur Victor Reinier noemt Thielemans "legendarisch goed". Presentator Toine van Peperstraten laat weten de hele dag de soundtrack van Turks Fruit te spelen. "Een mooie leeftijd, maar toch", schrijft nieuwslezer de Jan de Hoop. 

Presentator, schrijver en jazzliefhebber Wilfried de Jong staat stil bij zijn eerste ontmoeting met Thielemans: "Toots... Mijn eerste jazzconcert, met mijn moeder in Harbour Jazzclub op braakliggend Weena in Rotterdam."

De internationaal vermaarde Thielemans beëindigde zijn muzikale loopbaan in 2014. Zijn lichaam was op, aldus zijn manager.

Video: Grote artiesten hielden van Toots Thielemans

Compilatie: Grote artiesten treden op met Toots Thielemans
Compilatie: Grote artiesten treden op met Toots Thielemans