Wie naar de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam wil, kan de auto beter thuislaten. Komende zaterdag worden zo'n één miljoen bezoekers verwacht voor de kleurrijke botenparade door de Amsterdamse grachten.

Het centrum van de hoofdstad zal hierdoor erg moeilijk bereikbaar zijn, waarschuwt de ANWB. Wie toch met de auto komt krijgen het advies om aan de rand van de stad te parkeren.

Dat kan bijvoorbeeld bij de Park & Ride’s van Amsterdam ArenA of bij de RAI. Vandaar kunnen bezoekers verder te reizen met het openbaar vervoer.

Wie met de trein komt, wordt geadviseerd eerst de reisplanner of de NS-app te raadplegen. Tussen Schiphol en de Amsterdamse stations Bijlmer, RAI en Zuid wordt aan het spoor gewerkt waardoor er geen of minder treinen rijden. De NS zet bussen in.

De NS zet na afloop van het evenement extra lange treinen in en extra personeel in. Vorig jaar bezochten naar schatting tussen de 300.000 tot 650.000 mensen het gay pride-evenement.

Roermond, Deventer, Assen

Ook elders in het land zijn grote publieksevenementen die tot files op aanvoerwegen kunnen leiden. Bij Roermond vindt het driedaagse popfestival Solar plaats. In de binnenstad van Deventer trekt de jaarlijkse boekenmarkt naar verwachting honderdduizenden bezoekers. En op het circuit van Assen zijn de Gamma Racing Days.