Een van de animatiestudio's die meewerken aan de kinderserie Brandweerman Sam (Fireman Sam) is aan de kant gezet nadat de makers een van de karakters lieten struikelen over een stapel papieren waarop een Koranvers staat. 

De eindverantwoordelijken voor de Engelse animatieserie gingen dinsdag na talloze klachten van kijkers diep door het stof en halen de gewraakte aflevering uit de roulatie.

In de bewuste aflevering van het programma, dat in Engeland via de streamingdienst van Channel 5 is te zien en in Nederland bij RTL 8 Telekids, glijdt een figuurtje met een dienblad vol kopjes in zijn handen uit over een stapel papieren. Op een van die papieren lijkt een Arabische tekst uit de Koran te zijn afgebeeld.

Nadat een kijker dinsdag op Twitter melding had gemaakt van de scène, barstte een storm van kritiek los. "Ik heb geen flauw benul wat er door de hoofden van de producers ging toen ze dachten dat dit een goed idee was", twittert iemand van de Muslim Council of Britain.

Bekijk de scène:

Struikelscène met Koran in Brandweerman Sam oogst kritiek
Struikelscène met Koran in Brandweerman Sam oogst kritiek

Niet langer samenwerken

De makers van het kinderprogramma reageerden via het officiële Engelse twitteraccount van Fireman Sam. "We hebben begrepen dat in aflevering zeven van seizoen negen van Fireman Sam kort een afbeelding van de koran is getoond. Het was de bedoeling om een onleesbare tekst te laten zien. Deze fout spijt ons enorm en we bieden onze oprechte excuses aan aan iedereen die daar mogelijk aanstoot aan neemt of zich beledigd voelt. We zullen niet meer samenwerken met de animatiestudio die verantwoordelijk is voor deze fout."