BNN-presentator Tim Hofman, die woensdag namens Spuiten en Slikken te gast was in de Tweede Kamer, pleitte daar voor een openlijker debat over het drugsgebruik en een minder strikt drugsbeleid. 

Volgens Hofman is het uit de criminele hoek halen van drugsgebruik een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de gevaren ervan.

Hofman was te gast in de Tweede Kamer omdat het programma Spuiten en Slikken 41.000 handtekeningen had verzameld om het drugsbeleid via een zogenoemd burgerinitiatief op de agenda te krijgen. In het "vastgeroeste" debat over drugs wordt volgens Hofman "gestunteld".

Hofman, die zichzelf ziet als een "fervent non-drugsgebruiker", noemde bijvoorbeeld dat festivalgangers nu niet zou gauw naar de EHBO gaan als ze zich niet goed voelen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen van hun drugsgebruik. Het bezit van meer dan één xtc-pil kan je momenteel namelijk een strafblad bezorgen.  

Geen verandering

Toch haalde het bezoek aan de Tweede Kamer weinig uit. Justitieminister Ard van der Steur schreef vorig jaar september al naar aanleiding van het burgerinitiatief dat hij geen aanleiding zag het beleid te veranderen en daar blijft hij bij.

Net als vele andere partijen in de Tweede Kamer zag onder andere het CDA niet in waarom er veranderingen moeten komen. "Er rijden ook mensen door rood", zo luidde de conclusie. 

Ook de vrees dat iemand door het bij zich hebben van een paar pillen nooit een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer zou kunnen krijgen, bleek niet terecht.