Oscarcomité nodigt honderden vrouwen en donkere makers uit

De Academy, de organisatie die elk jaar de Oscars uitreikt, heeft een recordaantal van 683 nieuwe leden uitgenodigd. Bijna de helft van de kandidaatleden is vrouw, en ruim 40 procent is donker.

Met deze radicale vernieuwingsslag probeert de Academy een gepast antwoord te geven op de stortvloed aan kritiek over blanke karakter van de prijs, stelt The Hollywood Reporter. Ook zouden zich teveel oude mannen onder de stemmers bevinden.

De afgelopen twee jaar wonnen alleen maar blanke acteurs Oscars, in jaren dat er volgens experts genoeg opzienbarende donkere rollen waren. Het contrast met andere prijzen zoals de Tony’s, waar dit jaar alleen maar donkere acteurs wonnen, was pijnlijk groot.

Het is gebruikelijk dat nieuwe leden pas worden uitgenodigd als zij langer meelopen in Hollywood. Maar dit jaar wordt een opvallende uitzondering gemaakt.

Star Wars

Zo is bijvoorbeeld ook John Boyega gevraagd voor de Academy, de donkere held uit de nieuwe reeks Star Wars-films, en Creed-regisseur Ryan Coogler. Ook artiesten als Will.i.am en Mary J. Blige mogen voortaan mee besluiten over de Oscars.

Voor zover bekend zijn er dit maal geen Nederlanders uitgenodigd om lid te worden de Academy. Er zijn overigens wel landgenoten lid van de eliteclub, zoals regisseurs Paul Verhoeven en Hany Abu-Assad, cameraman Hoyte van Hoytema (Spectre), editor Job ter Burg (Zwartboek) en kostuumontwerpster Jany Temime (Harry Potter).

Lees meer over:
Tip de redactie