Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Filmfonds verdeelt zes miljoen euro over 23 filmproducties

Om de Nederlandse filmindustrie te stimuleren, heeft het Filmfonds onlangs aan 23 filmproducties in totaal bijna 6 miljoen euro bijgedragen. Dat moet ertoe leiden dat uiteindelijk 27 miljoen euro in Nederland wordt uitgegeven.
Door ANP

De regeling (de Netherlands Film Production Incentive) heeft jaarlijks een budget te verdelen en doet dat vier keer per jaar.

Het is bedoeld om de Nederlandse filmindustrie te helpen en ook om internationale producties mogelijk te maken. Producenten kunnen erop inschrijven, als er onder meer bij het produceren maar geld in Nederland wordt uitgegeven aan onder meer catering, acteurs, visagie, kleding en muziek.

In deze tweede bijdrageronde dit jaar gaat bijvoorbeeld 1 miljoen euro naar Bodega Bay, ook wel bekend als Dunkirk. Voor de film zijn opnames gemaakt in Urk.

The Hitman's Bodyguard

Deze zomer worden in Amsterdam ook andere internationale producties opgenomen. Zo is de filmcrew van The Hitman's Bodyguard op het moment van schrijven druk bezig met de opnames in Amsterdam-Oost.

Daarnaast zal het nieuwe seizoen van de Netflix-serie Sense8 voor een groot gedeelte in de hoofdstad opgenomen worden. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn.

Het gaat sinds kort een stuk beter met de filmindustrie in Nederland. In de periode juli 2014 tot en met december 2015 werden er 125 projecten binnengehaald. Zo'n 83 producties waren van internationale afkomst. Er werd ruim 139 miljoen euro aan bestedingen voor filmproducties gerealiseerd.


Lees meer over:

Filmindustrie

Aanbevolen artikelen