De opnames van de Hollywood-film Dunkirk voor de kust van Urk zullen voor gewone mensen vermoedelijk niet te zien zijn. Er wordt een paar kilometer voor de kust gedraaid en het opnameterrein is afgeschermd met hekken.

Dat vertelde een Urker verslaggever zondagavond in het Radio 1-programma Met het oog op morgen.

"Het halve haventerrein is afgehuurd en afgesloten", vertelde hij. "Hekken ontnemen ons eigenlijk elk zicht." Er schijnt een grote zeeslag gedraaid te gaan worden voor de kust. "Maar wat er precies gaat gebeuren op het IJsselmeer, weet eigenlijk niemand."

Bovendien heeft iedereen die betrokken is bij de opnames, zoals de VVV en de gemeente, een contract moeten tekenen dat hen verbiedt iets te melden over het project.

Harry Styles

Het is ook nog niet duidelijk of voormalig One Direction-zanger Harry Styles, die een van de hoofdrollen speelt, naar Urk komt voor de opnames.

Het oorlogsepos van regisseur Christopher Nolan speelt zich af tijdens de legendarische evacuatie van geallieerde troepen uit de Noord-Franse stad Duinkerke in 1940. Honderdduizenden Britse en Franse soldaten wisten toen te ontkomen aan de Duitse legermacht die hen op de hielen zat.

Cameraman

De opnames van Dunkirk op Urk gaan volgens de journalist maandag van start. 

Behalve Styles zijn ook Tom Hardy, Oscarwinnaar Mark Rylance, Kenneth Branagh en de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf te zien in de film. Dunkirk wordt gedraaid door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Dunkirk moet in de zomer van 2017 in de bioscopen te zien zijn.