De Nederlandse acteur Jochum ten Haaf heeft een rol bemachtigd in het oorlogsepos Dunkirk van de Britse regisseur Christopher Nolan. 

Een deel van de opnames van de film vindt komende weken op Urk plaats. Voor zover bekend is Ten Haaf de enige Nederlandse acteur die een rol heeft.

Dunkirk vertelt over de evacuatie van de Franse stad Duinkerke door het Britse leger in 1940. Tijdens die missie wisten ruim 300.000 mensen te ontkomen aan de Duitse omsingeling. De hoofdrollen in het epos worden gespeeld door acteurs Cilian Murphy, Kenneth Branagh, Tom Hardy en One Direction-zanger Harry Styles.

Het is onduidelijk welke rol Ten Haaf precies speelt. De 37-jarige acteur kreeg internationaal veel aandacht door zijn vertolking van Vincent van Gogh in de Britse theaterproductie Vincent in Brixton.

Van Gogh

De Nederlander deed eerder auditie voor bijrollen in een aantal grote Hollywoodproducties. Ten Haaf was wel eerder te zien in een Engelstalige serie; hij speelde stadhouder Willem III in de Britse miniserie Charles II: Power & Passion.

Bij het Nederlandse publiek is Ten Haaf vooral bekend van zijn rol in de hitserie Vuurzee. Ook was hij te zien in de films Sportman van de eeuw en Lucia de B.. Dunkirk moet in de zomer van 2017 in de bioscopen te zien zijn.