Youp van 't Hek doet rustiger aan na openhartoperatie

Cabaretier Youp van 't Hek zegt het rustiger aan te moeten doen na zijn openhartoperatie eind vorig jaar. "Ik moet mezelf wel enigszins ontzien."

Van 't Hek treedt nu nog vier avonden in de week op in plaats van vijf voorheen, zegt hij in het AD. "Van de medische stand moet ik het rustig aan doen. Maar bij de Van 't Hekjes duurt een half jaar drie maanden." Deze week stond hij weer op het podium in Papendrecht.

Op 10 december 2015 moest de cabaretier een optreden daar halverwege stopzetten omdat hij zich onwel voelde. "Ik ging op de vloer liggen, lag letterlijk te schokken." Twee artsen kwamen Van 't Hek snel te hulp. "Wakker blijven, 'hoorde ik steeds'. Wakker blijven."

Enkele dagen later ging het opnieuw fout in Middelburg. "En dan wordt er wat afgetwitterd hoor. Het land is eerder op de hoogte dan je eigen vrouw."

Dood

Er werd besloten om Van 't Hek te opereren. "Ik was zo beroerd. Toen de doktoren zeiden dat ze onmiddelijk gingen opereren, maakte het me niks uit. Oplappen of de geest geven, het mocht allebei." Tijdens Kerst vond de operatie plaats. Iets wat de Amsterdammer iedereen kan aanbevelen. "Die vreselijke dagen onder narcose, een feest."

De komiek zegt zich "hartstikke goed" te voelen na het optreden deze week. "Ik ben bijna tien kilo kwijt en die tergende vermoeidheid is verdwenen."

Duizenden brieven, mails en berichtjes heeft Van 't Hek ontvangen van fans, theaterdirecteuren en collega-cabaretiers. "Dat heeft me zo veel goed gedaan."

Oudejaarsconference

In december neemt Van 't Hek de oudejaarsconference van 2017 op zich. Het wordt voor hem de negende keer dat hij het jaar zal doornemen op de Nederlandse televisie. Zijn eerste oudejaarsuitzending was in 1989.

Lees meer over:
Tip de redactie