Robert de Hoog werd niet leuker van Gouden Kalf

Robert de Hoog werd geen leuker mens toen hij op zijn achttiende opeens een Gouden Kalf won. 

Dat zegt de inmiddels 27-jarige acteur zaterdag in het programma Nooit meer slapen. De Hoog won het prestigieuze beeldje voor zijn rol als Joodse skinhead in de film Skin.

"Die rol overkwam mij heel erg, en dat Kalf ook", vertelde hij. "Ik had me niet maandenlang voorbereid."

Maar door het opeens winnen van de prijs werd hem door veel mensen gezegd hoe goed hij wel niet was. "As je zo jong bent en er wordt iets op je geplakt, dan ga je je daarnaar gedragen", bekende de acteur. "Dat was ook wel frustrerend, want je ziet jezelf iets worden wat je niet bent. Het is heel Nederlands om gelijk op iedereen een stickertje te willen plakken."

Ritalin

De Hoog vertelde ook over het begin van zijn acteercarrière. Omdat hij op school slecht te handhaven was, slikte hij jarenlang ritalin. "Dat is heel heftig als je dat als kind overkomt", legde hij uit. "Je hebt het gevoel dat er iets heel erg mis met je is. Een kind begrijpt niet dat zo’n pil helpt om je te concentreren of beter te leren."

In het weekend weigerde de acteur echter ritalin te slikken. "Dan ging ik naar de toneelschool in Gouda, en ik voelde dat die pillen iets deden waardoor ik mijzelf niet was. Op de toneelschool wilde ik vrij zijn en daar zag ik dat er andere kinderen waren die exact hetzelfde gevoel als ik hadden. Daar kon ik eindelijk mijzelf zijn."

Worstelen

Nog steeds moet alles wijken voor het theater, net zoals dat vroeger in het weekend het geval was, vertelt De Hoog. "Al vanaf mijn tiende wist ik zeker dat ik acteur wilde worden. Dat was heel erg geruststellend, want om mij heen zag en zie ik veel vrienden worstelen met de vraag wat ze willen doen of worden. Dit was voor mij de enige optie, ik had geen enkel ander plan."

De Hoog is de komende tijd te zien in het stuk Husbands and wives van Toneelgroep Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie