Ed Sheeran beschuldigd van plagiaat met Photograph

Zanger Ed Sheeran is aangeklaagd voor plagiaat. Hij zou zijn monsterhit Photograph hebben gebaseerd op Amazing, een nummer uit 2009 van Matt Cardle, de winnaar van de talentenjacht X Factor, schrijft Billboard.

De advocaat die Ed Sheeran heeft aangeklaagd is dezelfde advocaat die de familie van Marvin Gaye vertegenwoordigde in de zaak tegen Robin Thicke vanwege het nummer Blurred Lines. In die zaak kreeg de familie van Marvin Gaye gelijk.

De rechter veroordeelde Thicke tot een boete van 5,3 miljoen dollar. Van Sheeran eisen de aanklagers een bedrag van 20 miljoen dollar. 

Zwaargewichten

Het is niet de eerste keer dat een muzikant wordt aangeklaagd, alleen dit keer zijn de klagers zwaargewichten uit de muziekindustrie: schrijvers Martin Harrington en Thomas Leonard. Zij schrijven onder andere nummers voor Kylie Minogue en Spice Girl Emma Bunton.

Schokkend

"Mijn cliënten zijn professionele schrijvers", aldus advocaat Richard Busch. "Hun werk is hun leven en ik ben vereerd dat ze in deze belangrijke zaak mij hun vertrouwen hebben gegeven."

In de aanklacht staat dat de overeenkomsten tussen de nummers 'de kern raken van het werk'. "De overeenkomsten zijn niet alleen substantieel, wat op zichzelf al voldoende is voor het vaststellen van inbreuk op het auteursrecht, maar de overeenkomsten zijn schokkend. De woorden lijken op elkaar, de zangstijl lijkt op elkaar, de melodie en het ritme: het zijn allemaal aanwijzingen dat Photograph een kopie is van Amazing."

Lees meer over:
Tip de redactie