Nasrdin Dchar heeft het gevoel dat hij altijd extra zijn best moet doen om een positief geluid te laten horen. 

"Ik ben me er altijd van bewust. (...) Ook al voelt het soms alsof ik aan het overcompenseren ben, toch wil ik altijd dat andere geluid laten horen van saamhorigheid en liefde, respect en fatsoen", zegt hij in Het Parool.

Dchar doelt daarbij op de huidige angstcultuur waarin mensen nu leven, na de aanslagen die plaatsvonden. "Het lastige in mijn geval is dat het me, als moslim, van twee kanten raakt. Enerzijds de verschrikkelijke woorden en acties vanuit extreemrechtse hoek en anderzijds het geweld vanuit extreem religieuze hoek."

Door die angst twijfelt de 37-jarige acteur er nog wel eens aan of het allemaal wel goed gaat komen. "Maar ik heb een dochtertje, en mijn vrouw is binnenkort uitgerekend van ons tweede kindje. Ik heb de verantwoordelijkheid tegenover mijzelf en mijn kinderen, mijn gezin, en mijn eigen geluk om dat andere geluid te laten horen."

Volgens Dchar doen we elkaar nu vreselijke dingen aan, maar deden we dat vroeger ook. "We moeten dit vaker gaan doen: terugblikken op wat er er toen fout is gegaan, op wat er aan voorafging." 

Verdiepen

Daarom is hij zich gaan verdiepen in de Tweede Wereldoorlog toen hij gevraagd werd voor Theater Na de Dam, waarmee hij op 4 mei in Carré een voorstelling speelt. "Toen ik werd gevraagd voor Theater Na de Dam besefte ik dat ik over de Tweede Wereldoorlog niet veel meer wist dan de films die heb gezien en de geschiedenislessen op school. Ik ben me erin gaan verdiepen. Dat is nodig in de tijd waarin we leven."

Dchar hoopt niet dat het herdenken op 4 mei wordt gekaapt door wat er nu gebeurt. "Er is op 4 mei veel om over na te denken. En het is ook niet voor niets dat we erna de vrijheid vieren. Laten we dat doen, laten we die vrijheid koesteren."