Tijdens het filmen van actiescènes voor de romantische komedie Tuintje in mijn Hart is een ongeluk gebeurd, waarbij de hoofdrolspelers Edwin Jonker (foto) en Fockeline Ouwerkerk uit een kano zijn geslagen.

Het ongeluk gebeurde op een kolkende Surinaamse rivier. De camera's waarmee gefilmd werd zijn total loss en de opnames zullen opnieuw gedaan moeten worden.

Het gebeurde in het gebied van de Marrons, dat zijn afstammelingen van Afrikanen die zich bevrijdden van de slavernij en zich vestigden in het oerwoud.

De crew van de Nederlandse romantische komedie verblijft drie dagen bij een Marrongemeenschap langs de oevers van een sterk stromende rivier, waarop de inheemse bevolking zich verplaatst met gemotoriseerde kano's. In de rivier bevinden zich watervalletjes van een halve meter tot een meter hoog.

Motor verloren

De twee acteurs waren nota bene een ongeluk aan het naspelen voordat het echt misging. ''In het verhaal vertellen we dat Edwin en Fockeline hun motor verloren zijn en peddelend verder moeten en dan in een stroomversnelling terechtkomen'', vertelt producent De Jong.

''Door het noodlot is het dus onbedoeld echt gebeurd en zijn de acteurs met volle vaart uit de boot geslingerd. Gelukkig hebben ze geen rots met hun hoofd geraakt."

Waterval

Het ging mis tijdens het filmen van de actieshots, toen de bootsman voorin de kano zat, buiten beeld van de camera die gericht stond op de peddelende acteurs.

''De bootsman was er heilig van overtuigd dat het veilig was, de boot kon volgens hem niet omslaan. Echter met de gang naar beneden in de sula (stroomversnelling) houdt hij hem niet, gaat hij onbedoeld op een waterval af en komt er dwars op. De boel kwam dus naar beneden, zoals in het script staat. De acteurs werden tijdens het ongeluk uit de kano geslingerd."

Het echte ongeluk is niet bruikbaar voor de film die begin 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien is. ''Dan hadden we het dus van de kant gefilmd moeten hebben, maar daar stonden we niet, want dat was niet het plan."