Amerikaanse muziekrecensenten waren lovend over de Piano and a Microphone Tour, waarmee Prince sinds januari van dit jaar langs verschillende podia trok.

De zanger, die donderdag op 57-jarige leeftijd overleed, liet in de concertreeks een "gestripte" en "intieme" versie van zichzelf zien en horen.

"Met alleen een piano en een microfoon, zoals de titel van de tour al zegt, liet hij misschien wel meer van zichzelf zien dan hij ooit gedaan heeft. Prince overdondert tijdens een emotionele solovoorstelling", schreef Rolling Stone over het optreden dat de zanger in januari gaf op zijn eigen landgoed Paisley.

"De 57-jarige funk-pop tovenaar benadert het optreden als een uitdaging, een mogelijkheid om te tonen dat hij een volwaardige 'Prince show' kan geven zonder de dingen die we gewend zijn tijdens een normaal optreden", aldus Rolling Stone.

Video: Prince zingt Purple Rain op zijn laatste concert ooit

Prince zingt Purple Rain tijdens zijn laatste concert ooit
Prince zingt Purple Rain tijdens zijn laatste concert ooit

Vuurwerk

"Sommige artiesten hebben lasers, vuurwerk en een goede choreografie nodig om een publiek te vermaken. Maar dat geldt momenteel niet voor Prince", schreef Mercury News eind februari over de tour. "Hij gebruikt zijn charisma, leunt op zijn machtige talent en repertoire en neuriet op zijn pianokruk. En dat was meer dan genoeg voor de fans die het geluk hadden om hier bij te zijn."

"Het was een optreden die langs het hele spectrum van emoties ging", meldde Rock Subculture in maart lovend. "Een gestripte versie van Prince inspireert hem om zich nog meer open te stellen, zowel emotioneel als muzikaal."

Menselijk

Vorige week gaf Prince nog een optreden in Atlanta, een week nadat het concert eerder was uitgesteld omdat de zanger kampte met griep. Volgens Paste Magazine leek het erop dat Prince volledig hersteld was. Op 15 april schreef het: "We weten allemaal dat Prince niet helemaal menselijk is, de man is in dertig jaar niet zichtbaar ouder geworden, dus waarom zouden we verrast zijn als hij eens zeven dagen ziek is?".

Desondanks haalde de zanger volgens de recensent "verbazingwekkend hoge noten tijdens het nummer A Case of U die een artiest die half zo jong is als Prince nooit zou halen. Prince speelde in totaal tachtig minuten en het was elke seconde waard".