Het Metropole Orkest krijgt de Oeuvreprijs Jazz/World 2016 van de Edison Stichting. 

De ''veelzijdigheid, het enorme oeuvre, de prachtige samenwerking met vele grootheden en hun buitengewone performance'' maakt dat ze deze prijs verdienen als geen ander, vindt de stichting.

Eerder dit jaar kreeg het orkest een Grammy Award en onlangs is het voor de derde keer gevraagd om op te treden tijdens de BBC Proms komende zomer, een van de beroemdste concertseries ter wereld.

Het orkest ontstond in 1945 en is opgericht om het volk net na de oorlog 'hoop en vertier' te bieden. Tot 2012 kwam de financiering uit het omroepbudget. Inmiddels is het Metropole Orkest zelfstandig en zorgt het voor een groot deel zelf voor zijn inkomsten.

Festivals

Het ensemble speelt jazz, pop, chansons, musicals en filmmuziek, in grote en kleine zalen maar ook op festivals, zoals het North Sea Jazz en Lowlands.

Het Metropole Orkest werkte mee aan duizenden radio- en tv-uitzendingen en begeleidde grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Stan Getz, maar ook hedendaagse muzikanten, bijvoorbeeld Elvis Costello, Herbie Hancock en Gregory Porter.