Cabaretier Hans Teeuwen heeft vrijdagavond in een interview met RTL Nieuws de spot gedreven met de Turkse president Erdogan. Hij stelde op zijn eigenzinnige wijze dat Erdogan zich niet met satire moet bemoeien.

RTL Nieuws sprak Teeuwen vanwege de rechtszaak die de Duitse satiricus Jan Böhmermann boven het hoofd hangt.

Deze sprak op televisie tientallen beledigingen aan het adres van Erdogan uit, waarna deze eiste dat de cabaretier wordt vervolgd voor belediging. Bondskanselier Angela Merkel bepaalde vrijdag dat justitie de zaak in behandeling mag nemen.

Teeuwen klaagt voor de camera dat hij nog orale seks tegoed heeft van Erdogan. "Ik ken hem nog uit de periode dat hij een jongenshoertje was in Istanboel", aldus de komiek. "Af en toe moest ik wat homoseksuele stoom afblazen, en dus ging ik met hem mee naar dat kamertje. Maar nadat ik meneer Erdogan oraal en anaal had gestimuleerd, op het moment dat ik aan de beurt was, zei hij dat het maar een toneelstukje was."

Gallemiezen

Deze ervaring knaagt naar eigen zeggen nog steeds aan Teeuwen. "Voordat Erdogan zich gaat bemoeien met wat satirici in een ander land doen, bekommer je dan eerst eens over die ontevreden klanten die nog een blowjob van jou krijgen. Als je je zo egoïstisch opstelt, ben je de naam jongenshoertje niet eens waardig."

De cabaretier is bang dat de rechtszaak die Erdogan tegen de Duitse komiek heeft aangespannen "prostitutie, satire en vrijheid naar de gallemiezen gaan, en dat zijn allemaal dingen die mij zeer na aan het hart liggen. Een jongenshoertje moet mannen bevredigen, een satiricus moet satire maken en een politicus moet het land besturen. En als dat door elkaar heen gaat lopen, wordt het een kliederboel."

Diverse Kamerleden pleitten er vrijdagavond voor om het wetsartikel te schrappen dat het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt. "Onze vrijheid van meningsuiting mag nooit door een buitenlandse leider zoals Erdogan ter discussie worden gesteld. Humor, satire, spot en belediging horen bij onze open en vrije samenleving", aldus VVD'er Joost Taverne.