De Amerikaanse rapgroep N.W.A. is vrijdag opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

De rappers uit Californië vormden in de jaren tachtig een groep in de stad Compton in Los Angeles. N.W.A. kreeg vorig jaar weer bekendheid door de dramafilm Straight Outta Compton.

Het is pas de vijfde keer dat een hiphopartiest is opgenomen in de eregalerij. N.W.A. werd eerder al drie keer genomineerd. Oprichter Ice Cube zegt dat de groep het verdiend heeft. "We komen van ver: van meest gehaat in de muziekindustrie tot een plek in de Hall of Fame."

De rapper is het niet eens met mensen die zeggen dat N.W.A. geen rock en roll is. "Rock en roll betekent niet dat je mensen moet nadoen die jou voorgingen, maar het creëren van je eigen pad in de muziek en het leven."

Video: Dr. Dre over opname N.W.A. in Rock and Roll Hall of Fame

Dr. Dre

N.W.A. bestond uit Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, MC Ren en DJ Yella. De jonge rappers uit Californië brachten in 1988 het album Straight Outta Compton uit. Vanwege onenigheid in de groep kwam in 1991 een einde aan N.W.A. 

De rappers gingen verder als solo-artiesten, wat vooral succesvol uitpakte voor Dr. Dre en Ice Cube. Eazy-E overleed in 1995 aan aids.

Ook hardrockgroep Deep Purple, zanger Steve Miller en rockband Cheap Trick krijgen dit jaar een plek in de Hall of Fame. De artiesten werden gekozen door fans en de ruim achthonderd leden van de Rock and Roll Hall of Fame Foundation.