De musical Foxtrot van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wordt binnenkort weer opgevoerd. Toneelgezelschap De Theaterrepubliek brengt het stuk half mei op de planken in het Polanentheater in Amsterdam.

Foxtrot was in 2002 voor het laatst als grote theaterproductie in Nederland te zien. De erven van Schmidt en Bannink hebben exclusief toestemming gegeven aan het gezelschap om Foxtrot te spelen en te bewerken.

De musical bevat klassieke nummers als Foxtrot, Sorry dat ik besta en De laatste dans.

Schmidt en Bannink schreven het stuk in 1977. De musical speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Josien, een meisje uit de provincie, belandt in de grote stad in een artiestenpension. Hier wordt zij zwanger van een onbekende man, met alle gevolgen van dien.

"Oorlogsdreiging, werkloosheid, crisis, abortus, zelfmoordpoging - hoe is het mogelijk dat dit een van de kleurigste, fleurigste en leukste musicals ooit werd", zei Schmidt in de jaren zeventig over het stuk.

Hoofdrollen

In de oorspronkelijke versie uit 1977 speelden Willem Nijholt, Gerrie van der Kleij, Trudy Labij en Georgette Hagedoorn de hoofdrollen.

In de versie uit 2001/2002 waren de hoofdrollen voor Paul de Leeuw, Sanne Wallis de Vries, Carice van Houten en Jenny Arean. In de nieuwe versie zijn acteurs Nicole Dooper, Marjo Alkema, Theo Baas en Mieke Koers te zien.

Video: Foxtrot in 1987

Musical Foxtrot in 1987
Musical Foxtrot in 1987