Cabaretier Javier Guzman gaat dit jaar ook een oudejaarsconference verzorgen. Hij speelt vanaf eind september try-outs van zijn voorstelling, waarin hij het nieuws van het afgelopen jaar doorneemt.

Het is de eerste keer dat Guzman een oudejaarsconference doet. Eerder maakte de cabaretier wel al vijf keer een sinterklaasconference. De sinterklaasconference Lief en Laf werd vorig jaar op 5 december uitgezonden en trok een miljoen kijkers.

Guzman is overigens niet de enige komiek die in 2016 een oudejaarsconference heeft. Claudia de Breij verzorgt voor het eerst een oudejaarsvoorstelling voor de VARA. Cabaretier Dolf Jansen neemt voor de 29e keer het jaar door in het theater.

Ook de Haagse komiek Sjaak Bral maakt in 2016, zoals de afgelopen jaren, een jaaroverzicht waarmee hij in november en december in de theaters staat.

Strijd

Guzman staat momenteel nog in de theaters met zijn voorstelling Absurd Verlicht. Na een lange strijd met drugs en alcohol begon Guzman met die voorstelling.

Hij noemde zichzelf in een interview met VIVA vorig jaar "Javier Guzman 2.0". Guzman was zijn zelfvertrouwen voor die voorstelling volledig kwijt en het duurde lang voordat hij zichzelf en anderen weer kon vertrouwen. ''Dat gaat niet van het ene op het andere moment."

Met Absurd Verlicht wilde hij een nieuw geluid laten horen. Toch was zijn angst nog niet helemaal verdwenen.

Depressies

In maart vorig jaar zei hij nog steeds last te hebben van depressies. Maar in plaats van dat deze depressies ervoor zorgden dat de komiek niet meer wilde optreden, wilde hij juist het podium op.

"Het wonderlijke is dat het dan nog belangrijker wordt om het podium op te gaan. Vaak gaat de voorstelling, als het echt slecht met me gaat, juist fantastisch", zei hij toen in een interview met Vrouw.