Premier Rutte heeft voor het eerst in Nederland een Correspondents' Dinner gehouden, waar hij naar Amerikaans voorbeeld de pers humoristisch toesprak.

Rutte maakte grappen over de politiek en het feit dat hij nog steeds geen vriendin heeft, maar eindigde serieus, over de persvrijheid.

Ook dreef hij de spot met zijn collega's van de PvdA, die volgens hem allemaal keurige VVD-namen hebben als Lodewijk (Asscher), Diederik (Samsom) en Eberhard (van der Laan).

De premier pakte ook een aantal mensen in de zaal aan. Zo sprak hij bij het tonen van een grafiek met stijgende lijn over de terugtrekkende haargrens van politiek-verslaggever van de NOS, Ron Fresen. Ook had hij het over de dochter van Jan Marijnissen die extra mediatraining krijgt, verwijzend naar de vermeende relatie tussen omroepbaas Jan Slagter en Lilian Marijnissen.

Rutte drijft spot met PvdA en zichzelf tijdens Correspondents' Dinner
Rutte drijft spot met PvdA en zichzelf tijdens Correspondents' Dinner

Vriendin

Over NRC-verslaggever Petra de Jong, die Rutte een jaar lang van dichtbij mocht volgen, zei de premier dat hij haar vervolgens écht overal tegenkwam. "Zelfs mijn moeder dacht dat ik eindelijk een vriendin had." 

Ook Rutte's VVD-collega's moesten er aan geloven. Over het opstappen van minister Ivo Opstelten zei hij dat 't spijtig was. "Het was Thorbecke zelf die hem adviseerde de politiek in te gaan."

Over CDA-leider Sybrand Buma zei Rutte: "Ik moest lang nadenken over een mop over Buma..."

Bekende Nederlanders

Rutte zat aan tafel met onder meer actrice Halina Reijn en cabaretier Dolf Jansen. Behalve de pers zaten er ook veel bekende Nederlanders in de zaal en vrienden van de premier, onder wie Gordon, Armin van Buuren, Ruud Gullit en Jort Kelder.

Rutte kreeg een staande ovatie voor zijn speech. Daarop volgde een conference van cabaretier Jansen. Of het diner in Nederland een nieuwe traditie wordt, hangt af van de opvolger van Rutte.

Initiatiefnemer Twan Huys suggereerde dat een vervolg er best in zit.