Acteur en zanger Frits Lambrechts (78) heeft donderdagavond in theater M-Lab in Amsterdam de Erespeld van stadsdeel Amsterdam-Noord gekregen.

Lambrechts kreeg de onderscheiding uit handen van stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum na afloop van zijn voorstelling Frits! Laten we lastig zijn.

Lambrechts zit ruim vijftig jaar in het artiestenvak. Zijn karakteristieke stem is te horen in tal van animatieseries zoals Teigetje uit Winnie de Poeh, Takel uit Cars en Carl in de film Up.

Naast zijn vele film- en televisierollen is Lambrechts bij het oudere publiek bekend door zijn optreden op de begrafenis van Joop den Uyl in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, waar hij in 1987 ten overstaan van vele wereldleiders het lied Voorwaarts en niet vergeten ten gehore bracht. In de jaren zestig en zeventig trad hij op met artiesten als Wim Kan, Frans Halsema en Jaap van de Merwe.

Amsterdam-Noord

Lambrechts zet zich enorm in voor 'zijn' Amsterdam-Noord. "Op vele wijzen probeert Frits Lambrechts bruggen te slaan tussen het traditionele Noord van industrie en arbeiderswijken, en het moderne Noord met zijn fraaie nieuwbouw en zijn glanzende IJ-oever", aldus de stadsdeelvoorzitter.

"Hij adviseerde het stadsdeel en de nieuwe kunstinstellingen over het bereiken en betrekken van de traditionele inwoners van Noord, en is de oprichter van Filmclub Noord in Eye. Frits Lambrechts is en blijft een ware ambassadeur voor Amsterdam-Noord", aldus Van Berkum.

Multimediaal

Het theaterconcert Frits! Laten we lastig zijn wordt vooraf gegaan door een multimediale voorstelling waarin theatermaker Elsbeth Vernout, videokunstenaar Martijn Grootendorst en regisseur Selma Susanna het testament opmaken van de carrière van Lambrechts.

Lambrechts speelt de tweede helft van de voorstelling, als zichzelf. Hij brengt het publiek muziek uit de oude doos zoals Let’s Spend the Summer in the City of Amsterdam (1970) en nieuw materiaal speciaal voor deze voorstelling geschreven. De voorstelling is nog te zien op 17, 19 en 20 november in M-Lab.