Peter R. de Vries gaat slachtoffers van internetpesten helpen, die bij instanties zoals de politie niet geholpen worden. "Op internet worden mensen constant belaagd, belast, en besmeurd", vertelt hij aan NU.nl. 

De misdaadjournalist gaat in zijn nieuwe programma Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt opzoek naar de daders van het "kleine leed met grote impact". De Vries staat slachtoffers bij, die bij andere instanties niet geholpen worden.

"Bij alle zaken is er contact geweest met de politie. Zij helpen echter niet met het oplossen van de zaken. Ik wil met het programma ook de discussie op gang brengen over de rol van webbeheerders, politie en instituten zoals Facebook."

"Het is vreemd dat wanneer je een greep uit de kassa doet in een warenhuis, je meteen opgepakt wordt. Maar daders die mensen voor grotere bedragen oplichten via Marktplaats, blijven vaak vrij rondlopen." Daarom ziet de presentator ook graag dat politici zijn programma moeten kijken. "De wetgeving loopt achter."

Onduidelijk

Veel regels zijn ook onduidelijk. In het programma legt een hoogleraar uit dat de eigenaar van een website verantwoordelijk is. Mits hij weet dat het gaat om nepprofielen. 

Nog niet alle zaken van de uitzendingen zijn opgelost. "We zijn daar nu nog mee bezig. We willen harde bewijzen hebben voordat we overgaan tot de confrontatie."

Afwimpelen

"Iets wat op internet binnen tien seconden geplaatst wordt, kan slachtoffers soms jaren achtervolgen." Zelf krijgt de presentator ook de nodige verwensingen in zijn mailbox en volgens hem is het een probleem dat steeds groter wordt.

"Tijdens het maken van Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever, waarin ik mij richtte op grote moordzaken, kreeg ik al vaak berichten over dit kleine leed en of ik hierbij kon helpen. Dat moest ik toen afwimpelen, omdat dat niet in het programma hoorde."

Eigen programma

Het is voor de misdaadjournalist en voetbalmakelaar het tweede eigen programma sinds de stop van zijn bekende misdaadprogramma, dat zeventien jaar op de Nederlandse televisie te zien is geweest. "Ik ben nu met veel dingen bezig", vertelt hij.

"Samen met mijn zoon begeleiden wij nu acht voetballers. Daarnaast kom ik natuurlijk geregeld op televisie in andere programma's." De afwisseling staat de 58-jarige bekende Nederlander wel aan. "Wel heb ik het altijd erg druk. Ik werk zeven dagen in de week en als het moet ga ik tot laat door. Soms is het schipperen met alle werkzaamheden."

Sekschat 

In de eerste aflevering helpt Peter R. de Vries een 27-jarige vrouw, haar identiteit werd gebruikt op een sekschatwebsite. De misdaadverslaggever helpt de vrouw met het zoeken naar de persoon, die ervoor heeft gezorgd dat haar foto's, naam en zelfs adres op internet verschenen.

Een groot probleem voor de moeder van twee. Zij wordt op werk door mannen aangesproken en vijftien mannen hebben haar zelfs thuis opgezocht.

Hetzelfde dna

Voor het programma heeft De Vries een gedeelte van zijn redactie aangehouden. "Het dna is hetzelfde als bij het misdaadprogramma", vertelt hij aan NU.nl. Zijn ervaring als misdaadjournalist komt in dit programma van pas, bijvoorbeeld bij het herkennen van lichaamstaal, bij vermoedelijke daders.

"Iedereen kent wel iemand die via internet nare ervaringen heeft gehad. Het is een probleem dat iedere dag groter wordt. Ik kan de boel niet oplossen, maar het programma zou wel een katalysator kunnen zijn."

Peter R. de Vries: Internetpesters Aangepakt is vanaf maandag 11 mei om 20.30 uur te zien op RTL 5