De Oscaruitreiking van zondag is matig bekeken. In de Verenigde Staten schakelden 36,6 miljoen Amerikanen in op het spektakel, 16 procent minder dan vorig jaar. De kijkers waardeerden de show ook lager dan eerdere edities.

Dat meldt het vakblad Variety dinsdag.

Het is een domper voor de Oscarorganisatie, nadat vorig jaar presentator Ellen DeGeneres de kijkcijfers naar een recordhoogte wist te stuwen. Met bijna 44 miljoen kijkers was de editie van 2014 de best bekeken in tien jaar tijd.

Sowieso lijken Amerikanen minder warm te lopen voor grote prijzengala's. Ook de uitreiking van de Grammy Awards kampte dit jaar met aanzienlijk minder kijkers. Het kan bij de Oscars bovendien mee tellen dat de uitslag van de meeste prijzen dit jaar al, meer dan eerder, vast leek te staan.

Presentator

Ook de commotie rond het gebrek aan 'donkere' genomineerden kan een rol spelen. Bovendien viel presentator Neil Patrick Harris niet bij iedereen in de smaak.

De grote winnaar van de uitreiking was dit jaar de tragikomedie Birdman, die vier belangrijke prijzen in de wacht sleepte. Daarnaast deden The Grand Budapest Hotel en de muzikale coming of age-film Whiplash het erg goed.

Video: Birdman grote winnaar Oscars

Video

De jurken van de Oscars 2015 | Lees alles over de Oscars | Opmerkelijke momenten