Het wereldberoemde Amsterdamse bankje uit de film The Fault In Our Stars zou in Hollywood staan, en wel op het terrein van studio 20th Century Fox. De gemeente Amsterdam heeft ernstige twijfels.

Het stukje Amsterdams stadsmeubilair zou als herinnering aan de film donderdagavond zijn onthuld door hoofdrolspelers Shailene Woodley en Ansel Elgort.

Uit foto's die Amerikaanse showbizzsites vrijdag plaatsen blijkt het om een Amsterdams bankje te gaan, maar een lid van de Amsterdamse Filmcommissie zegt tegen NU.nl dat het onwaarschijnlijk is dat het om hetzelfde bankje gaat.

"Het originele bankje is teruggeplaatst op de Leidsegracht en staat daar nog steeds."

Ook een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weet niet zeker of het om het hetzelfde bankje gaat. "Het bankje op de foto's lijkt smaller dan onze Amsterdamse bankjes."

Op de foto's van de onthulling is bovendien een bijna gaaf bankje te zien, terwijl het originele bankje was volgeschreven door fans. 

Cruciale rol

Het houten zitmeubel speelt een cruciale rol in het verhaal dat vertelt over twee verliefde tieners met kanker. Het gehavende object werd wereldberoemd toen het exemplaar waarop de bewuste scène was gedraaid deze zomer was verdwenen.

Het bankje werd toen echter weggehaald van zijn plek om gerestaureerd te worden, bevestigde de Filmcommissie Gemeente Amsterdam eerder. 

Of er een überhaupt een gemeentebankje is ontvreemd blijft onduidelijk. De gemeente zou in ieder geval niet zover zijn om over aangifte na te denken, meldt Het Parool vrijdag.

Hausse

De gemeente liet eerder weten dat de film en het bankje een enorme hausse aan positieve aandacht voor de hoofdstad hebben gegenereerd. The Fault In Our Stars was één van de grote verrassingen van deze zomer.

Het tienerdrama, met een belangrijke bijrol voor de Nederlandse actrice Lotte Verbeek, werd gemaakt voor 12 miljoen dollar, maar bracht wereldwijd inmiddels ruim 300 miljoen dollar op.

Trailer - The Fault in Our Stars: