DONETSK - Het EK is in de beslissende fase aanbeland. Woensdag staat in de Donbass Arena van Donetsk de eerste wedstrijd in de halve finales op het programma.

Titelhouder en wereldkampioen Spanje gaat in Oekraïne op jacht naar de derde finaleplaats in vier jaar bij een groot titeltoernooi.

De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque neemt het op tegen Portugal, dat droomt van een stunt tegen de nog immer ongenaakbare formatie.

Spanje en Portugal speelden in november 2010 voor de laatste keer tegen elkaar. De oefeninterland tussen de twee Zuid-Europese landen eindigde in een grote zege voor de Portugezen (4-0). In de achtste finales van het WK in 2010 in Zuid-Afrika moest Portugal wel buigen voor de grote rivaal (0-1).

Spanje beschikt over een volledig fitte selectie. De vraag is alleen of Del Bosque kiest voor centrumspits Fernando Torres of de offensieve middenvelder Cesc Fabregas.

Bij Portugal ontbreekt Helder Postiga, die in de kwartfinale tegen Tsjechië een hamstringblessure opliep. Hugo Almeida is in de voorhoede, met Cristiano Ronaldo als blikvanger, zijn vervanger.

Donderdag speelt Duitsland in de andere halve finale tegen Italië in Warschau.