WARSCHAU - Het avontuur van Dick Advocaat als bondscoach van Rusland zit erop. De ploeg van de nieuwe PSV-trainer liet zich zaterdag in de laatste groepswedstrijd van het Europees kampioenschap verrassen door Griekenland, dat in Warschau met 1-0 te sterk was.

Omdat Tsjechië in het andere pouleduel gastland Polen met 1-0 versloeg, eindigde Rusland als derde. Een enorme domper voor Advocaat en zijn spelers, die na de openingswedstrijd tegen Tsjechië (4-1 winst) nog werden overladen met complimenten.

Tsjechië eindigde met zes punten als eerste. Griekenland en Rusland kwamen allebei uit op vier punten. Omdat het onderlinge resultaat doorslaggevend is, bleven de Grieken de Russen in de eindstand voor.

Advocaat moest in vergelijking met de vorige wedstrijd tegen Polen noodgedwongen één wissel doorvoeren. Konstantin Zirijanov was ziek en kon daardoor niet meespelen. Denis Gloesjakov verving hem.

Rusland wist vooraf dat het aan een punt genoeg had om de kwartfinales te bereiken. De Grieken moesten winnen en startten ambitieus. In de beginfase kwam Rusland direct onder druk te staan, maar heel lang duurde dat niet.

De halve finalist van het vorige EK nam langzaam het initiatief over en kreeg ook kansen. Andrei Arsjavin miste na tien minuten van dichtbij en kort daarna schoot Aleksander Kerzjakov net voorlangs. Griekenland bleef echter overeind.

Karagounis

Kort voor rust sloeg het team van bondscoach Fernando Santos verrassend toe. De Rus Joeri Zjirkov ging in de fout bij een ingooi van de Grieken. Giorgos Karagounis kon ongehinderd aflopen op doelman Vjatsjeslav Malafejev en schoot beheerst raak: 1-0. Dat was direct het laatste moment in de eerste helft.

Rusland wist wat het te doen stond na rust. Al hoefde de ploeg van Advocaat nog niet direct te vrezen voor uitschakeling, want een gelijkspel bij Tsjechië tegen Polen zou de Russen ook een ronde verder helpen. Rusland durfde daar uiteraard niet op te gokken.

Roman Pavlioetsjenko kwam als aanvaller binnen de lijnen, maar het hielp weinig. Toen Tsjechië op voorsprong kwam, kreeg Rusland haast. Verder dan een kopbal die net voorlangs ging, kwamen de Russen niet.