CHARKOV - Het Nederlands elftal gaat zondag in de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Portugal vol op de aanval spelen. Die boodschap liet bondscoach Bert van Marwijk duidelijk horen op de persconferentie voor de afsluitende training van zaterdag in Charkov.

''We weten nu op voorhand dat we na negentig minuten met twee doelpunten voor moeten staan. Onze strategie zal daarop gericht zijn'', aldus Van Marwijk.

Om de kwartfinales te bereiken, moet Oranje zelf met minimaal twee doelpunten verschil winnen van Portugal en hopen op een zege van Duitsland op Denemarken.

''We weten wat onze opdracht is. Ik ga ervan uit dat Duitsland zondag wint.''

Strohalm

Volgens Van Marwijk gaat Oranje zondag anders de wedstrijd in dan woensdag tegen Duitsland. ''We hebben nog een strohalm als Duitsland wint. In negentig minuten gaat het erom. We moeten aan het einde met twee doelpunten voor staan staan, dat is wel degelijk een verschil. Daar hou ik ook rekening mee in de opstelling. Hoe? Dat zul je wel zien.''

Waarschijnlijk mag Klaas-Jan Huntelaar zich na twee invalbeurten in ieder geval gaan opmaken voor een basisplaats.

Van Marwijk haalde zaterdagmiddag opgelucht adem toen hij op de luchthaven van Charkov uit het vliegveld stapte. ''Het is een stuk minder benauwd dan voor onze vorige wedstrijd tegen Duitsland. Dat vinden we wel prettig'', aldus Van Marwijk.

De temperatuur in de Oekraïense stad is de afgelopen dagen flink gedaald en naar verwachting wordt het zondag, als Oranje tegen Portugal speelt, niet warmer dan 27 graden Celsius.

''Voor de spelers is het een stuk prettiger om met twintig graden te spelen dan met dertig. Maar dat geldt ook voor de tegenstander'', aldus Van Marwijk. ''Het is wel lekker dat het wat frisser is. Maar ik heb geen jas in mijn koffer gestopt, hoor.''

Ronaldo

Met de Portugese vedette Cristiano Ronaldo treffen de spelers van het Nederlands elftal op het EK een van de beste voetballers ter wereld. ''Maar Portugal is meer dan alleen Ronaldo'', zei Van Marwijk in het Metaliststadion van Charkov.

''Iedereen weet dat zij Ronaldo en Nani hebben, maar daarnaast hebben ze nog negen andere spelers. Portugal is een prima team.''

Het Nederlands elftal moet met twee doelpunten verschil winnen om de kwartfinales te bereiken, voor Portugal ligt dat anders. ''Zij hebben genoeg aan een gelijkspel'', aldus Van Marwijk, die ervan uitgaat dat Denemarken verliest van Duitsland. ''Dat is wel een belangrijk verschil.''

Vermoedelijke opstelling Nederland: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Willems; De Jong en Van Bommel; Robben, Van Persie en Sneijder; Huntelaar.