HOOFDDORP - Gastland Oekraïne is er niet in geslaagd ook het tweede EK-duel in groep D in winst om te zetten. Frankrijk was in Donetsk te sterk: 0-2. Jérémy Menez en Yohan Cabaye troffen doel namens de equipe van keuzeheer Laurent Blanc.

Het duel zal echter vooral de boeken ingaan als eerste EK-wedstrijd die tijdelijk werd stilgelegd wegens slecht weer.

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers stuurde beide teams namelijk al na vier minuten spelen terug de kleedkamer in, nadat er boven het stadion in Donetsk een enorme onweersbui was losgebarsten.

Binnen een mum van tijd stonden het speelveld en de catacomben onder water. Na 57 minuten hervatte de Twentse scheidsrechter het duel, nadat de Oekraïense brandweer het overtollige water had weggepompt.

Na dat letterlijk flitsende begin, kwam Frankrijk sterker uit de kleedkamer. Ménez, die van bondscoach Laurent Blanc de voorkeur kreeg boven Florent Malouda, kreeg twee goede kansen op de openingstreffer, maar faalde.

Ook verdediger Philippe Mexes was dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal werd door de Oekraïense keeper Andrej Pijatov prachtig gekeerd.

Shevchenko

De Oekraïense volksheld Andrei Shevchenko deed met twee goede schoten van zich spreken, maar miste uiteindelijk de scherpte die hij eerder op het toernooi wel tegen Zweden had. Toen scoorde hij twee keer en was hij matchwinner, nu stond hij met lege handen.

Vlak na de tweede misser van de Oekraïense spits, enkele minuten na rust, was Ménez aan de overkant wel trefzeker. Hij kwam vanaf de rechterkant naar binnen en knalde met zijn goede linker de bal achter Pijatov.

Cabaye

Terwijl Oekraïne nog natreurde over dat doelpunt, verdubbelde Cabaye de marge. De middenvelder van Newcastle United werd door Karim Benzema voor Pijatov gezet en bleef koel: 2-0.

De paal stond tien minuten later een tweede treffer van Cabaye in de weg. De Oekraïense bondscoach Oleg Blochin bracht nog een extra spits in om het tij te keren, maar moest toezien hoe zijn ploeg amper gevaarlijker werd.