KRAKAU - Met een fitte selectie bereidde Bert van Marwijk vrijdagmiddag het Nederlands elftal voor op de cruciale laatste groepswedstrijd van het EK tegen Portugal.

De bondscoach oefende achter gesloten deuren in het Reymanastadion van Krakau. Misschien was het wel de laatste training van Oranje in Polen.

De formatie reist namelijk zaterdag naar Charkov voor het duel van een dag later tegen Portugal. Oranje bereikt alleen de laatste acht van de Europese eindronde als het met minimaal twee doelpunten verschil wint.

Bovendien moet Duitsland in een rechtstreeks duel Denemarken verslaan. In alle andere scenario's verlaat het Nederlands elftal zondag voor het eerst sinds 1980 al direct na de groepsfase een groot toernooi.

Weinig lef

Grote vraag is met welke basisformatie Van Marwijk tegen Portugal wil beginnen. ''Ik heb wel dingen geleerd'', zei hij na afloop van de nederlaag tegen de Duitsers.

''Zo verdedigden we in de as met te weinig lef en zorgden Arjen Robben en Ibrahim Afellay op de flanken voor te weinig dreiging.''

Toch is de verwachting dat de bondscoach zijn favoriete elftal van de eerste twee EK-duels niet op veel plaatsen gaat wijzigen. Mogelijk laat hij Afellay aan de kant.

De speler van FC Barcelona ontbrak bijna het hele seizoen wegens een zware knieblessure. Hij mist daardoor nog een beetje wedstrijdritme. Als Afellay naar de bank verhuist, gloort er hoop voor Dirk Kuijt of Klaas-Jan Huntelaar.