CHARKOV - Het Nederlands elftal staat woensdag halverwege de wedstrijd tegen Duitsland al op een flinke achterstand: 0-2. Mario Gomez maakte beide treffers voor ‘die Mannschaft’.

Oranje maakt in het warme Charkov, waar de temperatuur richting de dertig graden loopt, een zwakke indruk. Behalve de eerste tien minuten is Duitsland oppermachtig.

Nederland begon nog goed aan het beladen duel. Robin van Persie kreeg in de zevende minuut al een levensgrote kans na een prachtige pass van Mark van Bommel. De volley van de spits was te slap om het doelman Manuel Neuer lastig te maken.

Twee minuten later kwam Oranje met de schrik vrij toen een schot van Mesut Özil via de paal in de handen van Maarten Stekelenburg belandde. Vlak daarna probeerde Van Persie het met rechts, maar hij mikte naast.

Halverwege de eerste helft ging het mis in de defensie van Nederland. Bastian Schweinsteiger had een splijtende pass in huis en vond Gomez die helemaal vrij stond. De aanvaller die tegen Portugal (1-0) al het enige doelpunt maakte, schoot simpel binnen.

In het vervolg slaagde Oranje er niet meer in om aanvallend iets te laten zien. Duitsland was juist veel gevaarlijker. Holger Badstuber kreeg in de 37e minuut een enorme kopkans, maar Maarten Stekelenburg had een geweldige redding in huis.

Een minuut later was Gomez met een knap schot alsnog trefzeker. Oranje zal na rust flink moeten aanvallen om niet na twee duels nog steeds puntloos te blijven.